top of page
7O8A1370.JPG

Voet-, hand- en

lichaamsreflexologie

Wat is reflexologie?
Reflexologie is een soort massage, een druktechniek. Volgens de leer van de reflexzone-therapie is het hele lichaam weerspiegelt in de voeten. Verschillende punten op de voeten (en ook op de handen) staan in verbinding met diverse organen, zenuwen, klieren en weefsels. De verbinding loopt via energiebanen (zenuwbanen en meridianen).

Door druk op een zone van de voet of de hand, worden bepaalde zenuwreflexen opgeroepen, zodat er een signaal naar de hersenen gaat en vervolgens naar het corresponderende orgaan of lichaamsdeel. Vanuit ons brein worden vervolgens verschillende functies geactiveerd. Zo wordt o.a. de doorbloeding gestimuleerd en het lichaam ontdoet zich van afvalstoffen. De behandeling is diep ontspannend en stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. 


Wat houdt de behandeling in? Wat is het doel? Wat doet het precies?
De gedachte achter de methode van reflexologie is, dat "ziek" zijn het signaal is van een verstoorde harmonie tussen de eenheid van lichaam en geest. Het doel van de reflexologie is om deze harmonie weer te herstellen. Door het geven van een lichte druk, (impuls), massage en warmtetoevoer op deze zones, kunnen de blokkades die zich in het lichaam hebben gevormd worden opgeheven. Hierdoor kan het betreffende (zieke) orgaan of lichaamsdeel zich herstellen of versterken.

Een voetreflexoloog geneest dus niet, zij helpt u slechts te genezen. Een voetreflexoloog gaat er vanuit, dat de mens als "geheel" wordt behandeld en niet alleen dat gedeelte van de voet waar zich de pijn of klacht bevindt.

Door de diepe ontspannende en vitaliserende werking, kan voetreflexologie verlichting brengen bij depressies, hoofdpijn, migraine, maagklachten, spijsverteringsproblemen, eczeem, allergieën, hyperventilatie, rugklachten, gewrichtspijnen, hormonale stoornissen (pms), stress, RSI-klachten enz. 

 

Een behandeling duurt ca. 60 minuten en pakt beide voeten aan. De eerste behandeling neemt meer dan één uur in beslag, omdat Hetty u allereerst wat vragen zal stellen en een anamnese opstelt alvorens zij uw voeten onder de loupe neemt. Dit is om een eerste indruk te krijgen, te zien waar de harmonie verstoord is en waar extra aandacht aan gegeven kan/moet worden. Bij herkenning van afwijkingen of bij twijfel zal zij ten allen tijde adviseren uw (huis)arts te raadplegen.

Tijdens de behandeling worden de voeten (of handen) gemasseerd. In het geval van de voet: de hele zool, inclusief het gebied rond de enkel, de wreef, en de tenen. De massage voelt ontspannend aan. Bij een verstoring zal dit tijdens de massage merkbaar zijn door het ontstaan van pijn, prikkels, jeuk, verandering van huid (eelt, transpiratie), kleurverschil e.d. De plaats waar deze gevoelens ontstaan geeft weer welk orgaan of lichaamsdeel niet goed functioneert. Na de massage krijgt u de mogelijkheid water te drinken en het wordt ook sterk aanbevolen om in de dagen erna veel water te drinken.

Bijverschijnselen

Afhankelijk van de persoon kunnen soms de volgende bijverschijnselenoptreden:

Tijdens de behandeling

 • meer dan normaal transpireren, 

 • het koud of juist warm krijgen

 • prikkelingen

 • geeuwen/ slaperigheid 

 • huilen of andere opkomende emoties

 • loomheid 

Vlak na de behandeling

 • duizeligheid

 • een zweverig gevoel (op wolken lopen)

 • blijheid en ruimte voelen

 • een energiek gevoel

Uren of dagen na de behandeling

 • de urine is donkerder (afvalstoffen zijn losgekomen en verlaten het lichaam)

 • (oude) kwalen komen (even) terug om daarna te verdwijnen 

 • eventuele huidige klachten (of oude kwalen) kunnen in eerste instantie verergeren, wat zich meestal binnen 3 dagen weer herstelt 

 • meer afscheiding (ontlasting, transpiratie, witte vloed, oorsmeer e.d.) 

 • veranderde gevoelens op allerlei gebied. 

Wat er ook gebeurt, alles is goed, want dat wil zeggen dat er iets in gang is gezet en ieder mens verschilt, dus reageert een ieder ook anders. Laat weten wat er gebeurt en wat je voelt tijdens de behandeling en vertel bij een volgende keer hoe de tussenliggende periode is verlopen. 

bottom of page