top of page

Reiki

Wat is reiki?
Reiki is het Japanse woord voor 'universele levensenergie'. Het is de energie, die we allemaal in ons lichaam hebben en die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt bij acupunctuur. Die energie loopt door zogenaamde meridianen, die je kunt zien als energiekanalen. 

Bij een Reiki-behandeling wordt de universele levensenergie via de handen van de gever (de therapeute) via de meridianen naar de ontvanger (de cliënt) geleid. Je voegt energie toe, brengt het geheel in balans. Daardoor is het lichaam en - heel belangrijk - de geest in staat te helen. Helen op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Hoe werkt Reiki?
Iemand met lichamelijke of geestelijke klachten is in onbalans. Vaak ontstaan er in de loop van het leven blokkades in het lichaam die een goede doorstroming van deze energie belemmeren. Een tekort aan deze energie veroorzaakt een grotere gevoeligheid voor ziekten en vertraagt het herstel.

Door een Reiki behandeling komt er extra energie beschikbaar voor het lichaam en op dat moment kan het lichaam met die extra energie aan het herstel beginnen en worden blokkades opgeheven. Het lichaam heeft een zelfgenezingsmechanisme. Reiki energie ondersteunt dat zelfgenezingsmechanisme.


Doordat het lichaam lekker in z’n vel gaat zitten zal het emotionele lichaam zich ook beter gaan voelen. 

Andersom werkt het ook, als je emotionele lichaam zich goed voelt dan zal je lijfelijke lichaam dat ook doen. Hierdoor treedt er een positieve verandering op niet alleen in jezelf, maar ook bij alles wat je doet. En dit heeft weer zijn uitwerking op je hele omgeving. Zeker is, dat Reiki nooit negatief of schadelijk is.

 

Wat houdt een Reiki-behandeling in? 
Bij de behandeling met Reiki legt de therapeute haar handen rustig en zachtjes achtereenvolgens op verschillende plaatsen van het lichaam van de cliënt neer. Er begint dan energie te stromen. De therapeute kan dit stromen meestal in haar handen voelen. Deze worden vaak ook erg warm, maar ook een gevoel van koude of volledige afwezigheid van bijzondere gewaarwordingen is mogelijk.

Degene die de hand oplegt, maakt niet iemand beter, maar fungeert alleen als doorgeefluik. Het is de ontvanger van deze energie die, zij het onbewust, het werk verricht. De therapeute geeft dus niet haar eigen energie aan de cliënt en kan dus geen invloed uitoefenen op het resultaat van de behandeling, het lichaam van de ontvanger en zijn energiesysteem regelen dat allemaal zelf. Het lichaam neemt de Reiki energie naar behoefte op. Het is voor een Reiki behandeling dan ook niet nodig om een diagnose te stellen. Dat is alleen aan een arts voorbehouden.
Reiki werkt ook op geestelijk niveau. Dat maakt, dat Reiki goed toepasbaar is bij bijvoorbeeld hoofdpijn en spanning, bij zowel verkoudheid als bij depressiviteit.

bottom of page