top of page

Schröpfen

Wat is schröpfen?
Schröpfen wordt ook wel ‘koppen zetten’ genoemd. Het is een afleidingstherapie. Dat wil zeggen dat lokaal ziekteverwekkende stoffen en van dieper gelegen organen naar buiten worden getrokken. Het kan als grondslag dienen ter begeleiding en stimulatie van de natuurlijke reining.

Wat houdt een schröpfen-behandeling in?

Droogschröpfen
De huid wordt eerst ingewreven met een glijmiddel: een zalf met een verwarmde 
werking of een neutrale basisolie. Het is de bedoeling dat de zuigklok (glas) zich vacuüm zuigt op de huid. Vaak worden er een paar klokken bij elkaar gezet. Ze blijven 5-20 minuten zitten, totdat de huid blauw begint te worden. Dit is het teken dat er voldoende bloed naar de klok toe is getrokken. Het kan gebeuren dat er zich lichte bloeduitstortingen vormen, die nog 1 tot 2 dagen zichtbaar kunnen blijven. Als het lichaam deze kunstmatige bloeduitstortingen gaat opruimen, worden ook de afgeleide afvalstoffen opgeruimd.

Schröpfmassage
Bij deze behandeling wordt ook eerst de huid ingewreven met een basisolie, of zalf. 
De klok wordt ook hier weer op de te behandelen huid gezet en vacuüm gezogen, totdat het gebied rood tot blauw verkleurd is. Deze behandeling kan op zich zelf staan of als onderdeel van een klassieke massagesessie worden uitgevoerd.

Toepassingsgebieden

Zwakke en chronische toestanden, spastische aandoeningen van de holle organen (maag, darmen), verminderde doorbloeding en bij verslappingsverschijnselen.

Werking 

  • intensieve huidprikkeling en doorbloeding • versnelde uitscheiding

  • verhoogde afweer wegens een verandering in het bloedbeeld

  • verhoogde ontspanning

  • pijnbestrijding

  • mogelijke tonusverhoging (spanning) van het weefsel 


Aantal behandelingen 
Afhankelijk van de klacht en het reactievermogen van de cliënt op de toegediende prikkels.

bottom of page