top of page

Kleurenpunctuur

Wat is kleurenpunctuur?
Kleurentherapie oftewel kleurenpunctuur is een vorm van lichttherapie, ontwikkeld door Peter Mandel. Tijdens de behandeling hou ik een speciale lichtpen tegen (acupunctuur)punten en zones op de huid van de cliënt. Afhankelijk van de analyse word een specifieke kleur licht ingestraald.
De huid neemt deze lichtimpulsen op waarna lichaamscellen en meridianen de informatie doorgeven aan organen en fysiologische systemen. Blokkades binnen het lichaam worden opgeruimd, waardoor de oorzaak van de pijn wordt opgeheven. Het licht beïnvloedt zo direct het natuurlijke levensritme.
Omdat de behandelingen volstrekt pijnloos zijn, is kleurentherapie ook zeer geschikt voor kinderen.

Hoe is het ontstaan, waar komt het vandaan?
Natuurgeneeskundige Peter Mandel is de grondlegger van de esogetische holistische geneeskunde en houdt zich intensief bezig met onderzoek naar nieuwe holistische behandelmethodes. Tijdens zijn reizen naar Oost-Azië maakte Peter Mandel kennis met verschillende oosterse holistische geneesmethodes en deed hij nieuwe filosofische gezichtspunten op. Hij volgde acupunctuuropleidingen in zowel Hong Kong als India.

Stap-voor-stap ontwikkelde hij een krachtig en zeer praktisch systeem van holistische geneeskunde waarin hij die traditionele kennis en succesvolle genezingsmethodes combineerde met moderne wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden. Zijn esogetische geneeskunde is bekend geworden via talloze radio- en tv-optredens.

Wat is het doel? Wat doet het precies?
Kleurenpunctuur richt zich uitdrukkelijk níet alleen op het bestrijden van lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn of koortsuitslag. Kleurentherapie richt zich op het stimuleren van de heilzame energiestromen gecombineerd met persoonlijke ontwikkeling op alle levensniveaus. Het kan bij cliënten intense processen in gang zetten, zowel lichamelijk als geestelijk.

Voorbeelden: Pasgeboren kinderen met geelzucht worden met ultraviolet licht bestraald, zodat de schadelijke stoffen in het bloed worden afgebroken.

Wat houdt een kleurenpunctuurbehandeling precies in?
Tijdens de behandeling hou ik een speciale lichtpen tegen (acupunctuur)punten en zones op de huid van de cliënt. Afhankelijk van de analyse word een specifieke kleur licht ingestraald.

Wat houdt een prenatale kleurenpunctuurbehandeling precies in?
Bij de Prenatale Therapie, een van de belangrijkste Kleurenpunctuur behandeling aan pasgeborenen gebruiken we de kleuren die werken op lichamelijk-, ziel- en geestniveau. Deze kleuren geven de negatieve ervaringen en emoties opgedaan tijdens de zwangerschap en geboorte ‘rust’. Wat we dan zien is dat trauma’s de gezondheid van de baby minder in de weg blijven staan tijdens de verdere ontwikkeling. Kleurenpunctuur is een doorbraak in de Natuurgeneeskundige geneeswijzen. In tegenstelling tot acupunctuur wordt hierbij niet geprikt met naalden. vandaar ook de grote toegankelijkheid bij kinderen.

Wanneer een moeder komt met haar pasgeboren baby die bijvoorbeeld onrustig is en veel huilt, pas ik de Prenatale Therapie toe met de Kleurenpunctuur. Dat houd in dat ik Lichttherapie geef met specifieke kleuren op de voetjes van de baby.

Kleurenoverzicht?
In de kleur- en lichtpunctuur wordt een scala aan tien verschillende kleuren gebruikt,
met elk een eigen werking en effect.

 • Rood werkt stimulerend en verwarmend, is ondere andere effectief voor hart, longen,

 • spieren, bepaalde huidziekten en chronisch hoesten.

 • Oranje maakt opgewekt en vrolijk en helpt bij het bestrijden van depressies

 • en hormonale klachten.

 • Groen harmoniseert en kalmeert. Het ontspant organen, bronchien en gewrichten

 • en voert afvaslstoffen af.

 • Turquoise is een zielskleur en zorgt voor een gelukzalig, tevreden en vrij gevoel.

 • Blauw zorgt voor diepe ontspanning. De kleur helpt tegen slapeloosheid en hoofdpijn.

 • Violet pept de geestkracht op, gefet inspiratie en heeft een positieve werking op

 • o.a. de milt en het lymfenstelsel.

 • Ultraviolet en grijstinten en ziels/geestkleuren worden toegepast bij klachten die met emotionele oorzaken samengaan.

 • Infrarood wordt vooral gebruikt bij pijnbestrijding.

bottom of page